Skotská single malt whisky
Barva: Zlatá sláma ve slunečním svitu
Aroma: Vegetativní sladká rašelina, rýžový dort, lékořice, medicinální dehet s trochou bylinek, dále listy ořechů a pupen černého rybízu, zemité tóny máty následované výrazným aroma sušených slaných ryb
Chuť: Sušší, zemitý dehet, máta, nezralé pomelo, tráva a anýz, lehký kouř, avšak bez rašeliny, v závěru pak ostrý pepř, adstringentní horní ústa s mírně nahořklým dojmem slupky pomela, později pak lehce vegetativní rašelina připomínající uzenou zeleninu
V destilérce Lagavulin se nikam nespěchá. Pomalá fermentace, pomalá destilace a náležitý odpočinek v dubových sudech. Celých 12 let tahle whisky dýchala slaný mořský vzduch a dozrála k dokonalosti.
Velmi oblíbený single malt stařený v amerických dubových sudech po dobu nejméně 12 let. Nabízí ohromující rašelinový kouř, tolik typický pro jih Islay, ale také suchou chuť, která z něj dělá vskutku jedinečný dram.
Lagavulin je legendou mezi skotskými whisky. Patří k těm chuťově nejvýraznějším: hutná, aromatická, se silnou rašelinovou chutí. Charakter whisky je pevně spjatý s ostrovem Islay a jeho rozsáhlými rašeliništi. Nejjižnější ostrov Vnitřních Hebrid má pouhých 600 kilometrů čtverečních a pár tisíc stálých obyvatel, zato ale hned osm palíren whisky. Takový dar matky přírody se totiž musí využít.
Země původu: Skotsko