Skotská single malt whisky
Poznámka k stáčení Kilkerran 16y
Nádherná bourbonem vyzrálá whisky Campbeltown z řady Kilkerran, tato 16letá je dosud nejstarším vydáním z Glengyle Distillery! Spousta jasného, pikantního a tropického vlivu mezi doteky jemného kouře a pikantními pobřežními doteky v tomto dobře vyváženém dramatu.
Nos:
podobný jako u 12 Years, opravdu víc než jen stejná DNA. Stejná kombinace minerálů, citronů, trávicích sušenek a zemitých tónů. Lněný olej, bylinky. Co poznávám ze sudu z Madeiry, je lehce nakyslý okraj. Kdybych je musel od sebe odtrhnout, řekl bych, že tento 16 Years je jasnější, trochu travnatější (bourbonové dřevo) a trochu květinovější. Více pikantní citrusy a postrádající lehce vínový nádech sherried, který získáte v mladší verzi.
Chuť:
nyní více odlišná, je tu opravdu extra vrstva sladkosti a (jemného) sušeného ovoce na vrcholu sazovitého, minerálního, pepřového charakteru lihoviny. Je méně strohý než 12, což je významný krok vpřed z hlediska vyváženosti a komplexnosti. Stále spousta středomořských bylin (tymián, rozmarýn) a slaného nálevu spolu s zemitou rašelinou.
Závěr:
dlouhý, opět více k minerálům, s trochou dubu a nádechem čokolády.
Je legrační, jak 4 roky a 2 % Madeiry dokážou změnit whisky. V tomto případě ani ne tak na nose, ale na patře. Kilkerran 16 Years je složitější, mírně zaoblenější a méně pevně minerální. Ne nutně další úroveň, rozdíly nejsou obrovské, jen trochu kulatější profil. Ale chlapče, nemůžu se dočkat, až vyzkouším další sudy z Madeiry!
Země původu: Skotsko